In het concept-context thema ‘Planten – Missie naar Mars’ maken leerlingen een spannende reis naar Mars. Alleen met voldoende kennis van voeding en planten zullen ze dit avontuur overleven. Deze vorm van concept-context onderwijs maakt deel uit van de biologie vmbo bovenbouw.

Paragraaf 1. Uitnodiging: missie naar Mars

In het thema ‘Planten – Missie naar Mars’ staat de context centraal. Leerlingen doorlopen een verhaal, en leren vanuit de vragen die het verhaal oproept. InĀ de eerste paragraaf van dit thema beginnen de leerlingen aan het mars-avontuur. Ze verdiepen zich in welke voeding ze nodig hebben om de reis tot een succes te maken.

Leerdoelen
In de leerstof en opdrachten van deze paragraaf worden de volgende biologie leerdoelen behandeld:

  • Je kunt uitleggen wat de functie is van verschillende voedingsstoffen.
  • Je kunt met behulp van de schijf van vijf of een voedingsmiddelentabel de kwaliteit van verschillende maaltijden vergelijken.

Paragraaf 2. Maak je planten wensenlijst

Voor het vertrek naar Mars, maken de leerlingen een lijst van planten die ze meenemen als voedselgewas. Hierbij letten ze bijvoorbeeld op hoe gemakkelijk planten groeien, en welke voedingsstoffen erin zitten. Deze context biedt veel aanknopingspunten voor een kennismaking met de biologie van planten.

Leerdoelen
In de leerstof en opdrachten van deze paragraaf worden de volgende biologie leerdoelen behandeld:

  • Je kunt de onderdelen van een plant benoemen.
  • Je kunt de functie van de onderdelen van een plant uitleggen.
  • Je kunt uitleggen welke delen van een plant de mens kan eten.

Paragraaf 5. De ingeslagen meteoriet

Elke paragraaf begint met een context, die de leerlingen meeneemt in het mars-avontuur. In deze paragraaf gaat het dak van de kweekkas voor planten kapot. Ze kunnen hun kostbare voedselgewassen redden, maar alleen als ze voldoende kennis van ongeslachtelijke voortplanting opdoen.

Leerdoelen
In de leerstof en opdrachten van deze paragraaf worden de volgende biologie leerdoelen behandeld:

  • Je kunt uitleggen hoe planten zich ongeslachtelijk voortplanten.
  • Je kunt uitleggen hoe planten onder ongunstige omstandigheden kunnen overleven.
  • Je kunt uitleggen hoe een plant zich kan aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Epiloog: leven op een nieuwe planeet

Bij een mooi avontuur hoort ook een mooie afronding. Leerlingen mogen beschrijven hoe hun droomplaneet eruit komt te zien.

Je kunt komend schooljaar al van start met deze moderne en motiverende biologie lesmethode. Maak kennis met dit Mars-avontuur en andere onderdelen van Biologieles.nl in de gratis proeflicentie.
Vraag gratis proeflicentie aan