Bezoek website prijsvraag

Doe mee met de Duurzaamheid Challenge 

Het Ministerie van OCW zoekt leerlingen met briljante ideeën om hun school duurzamer te maken. Met deze prijsvraag kunnen jouw leerlingen een mooi bedrag winnen (€3125) om met hun project aan de slag te gaan. Inzenden kan tot 19 april. En wij helpen je graag op weg met de duurzaamheidsprojecten van Biologieles.nl.

Laat je inspireren door de voorbeeld-projecten onderaan deze pagina.

Bezoek website prijsvraag

“Vind je duurzaamheid belangrijk? Heb jij dé oplossing om jouw school groener te maken? Of droom je van een school waar iedereen kan bijdragen aan een duurzame toekomst? Dan zoeken wij jou!”, aldus het Ministerie van OCW bij het aankondigen van de duurzaamheids challenge. “Samen kunnen we de wereld een stukje beter maken, te beginnen bij jouw school.”

Duurzaamheidsdoelen
Het Ministerie zoekt leerlingen die een project hebben om hun school duurzamer te maken. Dat kan over van alles gaan, zoals water, biodiversiteit, milieu of een circulaire economie. Er is heel veel goed, zo lang het maar aansluit bij de 17 duurzaamheidsdoelen van de verenigde Naties. Ter inspiratie kun je ook kijken bij de drie duurzaamheidsprojecten van de biologie onderbouw. Deze staan hieronder.

Prijsvraag
Voor deze prijsvraag stelt het Ministerie van OCW in totaal 50.000 euro beschikbaar, te verdelen over 18 scholen. Er kunnen tien basisscholen winnen en acht middelbare scholen. De winnende middelbare scholieren ontvangen een bedrag van 3125 euro om het project echt uit te voeren. Deelnemen kan tot 18 april.

Duurzame snack

Heerlijk zo’n broodje of snack uit de kantine! Maar waar komt dat vandaan? Hoe is het geproduceerd? En hoe is het geteeld? Leerlingen nemen een kijkje in de kantine, en gaan aan de slag om om een duurzame snack of voedingsmiddel te ontwikkelen.

Ontwerpvraag:
Hoe kun je duurzame voeding voor de schoolkantine ontwikkelen?

Biodivers schoolplein

Vlinders, bijen en andere insecten spelen een belangrijke rol bij het bestuiven van bloemen en het in stand houden van de biodiversiteit. Door het schoolplein te vergroenen kunnen leerlingen een bijdrage leveren om deze organismen te helpen, ook in de stad.

Ontwerpvraag:
Hoe kun je rondom je school voor meer biodiversiteit zorgen zodat er meer vlinders komen?

Green fashion

Wereldwijd kopen we steeds meer kleding en dragen we het steeds minder. In dit project nemen leerlingen hun eigen kledingkast onder de loep, en ontwerpen ze oplossingen om een hippe outfit op een zo duurzaam mogelijke wijze samen te stellen.

Ontwerpvraag:
Hoe kun je duurzame keuzes maken met je kleding?

Deze duurzaamheidsprojecten maken deel uit van de Biologieles.nl onderbouw.
Zo kunnen leerling actief en positief aan de slag gaan met Ecologie en duurzaamheid.
Bekijk meer activerende werkvormen