Stimuleer de creativiteit van je leerlingen bij het onderwerp Bloemen, vruchten en zaden met de ontwerpopdracht ‘Bloem van de toekomst’. Bij deze opdracht werken leerlingen samen om een nieuwe bloem te ontwerpen, eentje waar de bestuiving plaatsvindt door zoogdieren.

Bij deze opdracht werken leerlingen samen om een nieuwe bloem te ontwerpen, eentje waar de bestuiving plaatsvindt door zoogdieren. Dat mogen bijvoorbeeld koeien, katten of honden zijn, maar ook mensen. Ze kunnen zelfs kiezen voor een bepaald type mensen. Waar zou de bloem groeien die wordt bestoven door postbodes?

Tijdens deze oefening passen leerlingen de kennis van bloemen -en bestuiving toe op een hoger niveau. Ook oefenen ze met belangrijke vaardigheden en denkwijzen, zoals samenwerken, oplossingsgericht denken, en vorm-functie-denken.

De opdracht kan gemaakt worden in één lesuur. Eventueel kunnen leerlingen de opdracht afronden als huiswerk, en de resultaten de les erna presenteren.

Lesmateriaal aanvragen

Je kunt het lesmateriaal aanvragen via het onderstaande formulier. Je ontvangt dan een docentenhandleiding, een opdrachtenformulier voor leerlingen, en een pdf van het ontwerpblad. Deze materialen mag je, voor gebruik op school, onbeperkt printen en kopiëren!

Ontwerpposter

Ontwerpwedstrijd
Voornaam
Achternaam
Aan welke niveaus geef je les?*

Ontwerpwedstrijd

Wij vinden het leuk om te zien en delen hoeveel creativiteit er bruist tijdens de Biologielessen van Nederland. Plaats een of meerdere foto’s van de leukste ontwerpen op de Facebookgroep Vrienden van Biologieles. Of stuur hem in naar ontwerpwedstrijd [at] biologieles.nl.

Voor de drie meest verrassende, creatieve, inspirerende of weldoordachte inzendingen is een exemplaar beschikbaar van de vleesetende Dionaea muscipula. Dit levensgevaarlijke monster zit opgesloten achter glas, zodat je leerlingen geen gevaar lopen, maar je kunt hem altijd  bijvoeren met vliegjes, mugjes of zittenblijvers.