Onderzoeken en ontwerpen als ecologie-onderwijs

Drie praktische projecten om leerlingen te activeren en motiveren

Als biologiedocent kun je kiezen hoe je het thema ‘Ecologie en duurzaamheid’ doet. Je kunt het geven via de traditionele route met leerstof en opdrachten, of je kunt  leerlingen aan de slag te laten gaan met Onderzoeken en Ontwerpen. Maak kennis met drie praktische ecologieprojecten, en de leerlijn O&O in de biologie onderbouw.

Project 1

Duurzame snack

Heerlijk zo’n broodje of snack uit de kantine! Maar waar komt dat vandaan? Hoe is het geproduceerd? En hoe is het geteeld? Leerlingen nemen een kijkje in de kantine, en gaan aan de slag om om een duurzame snack of voedingsmiddel te ontwikkelen.

Ontwerpvraag:
Hoe kun je duurzame voeding voor de schoolkantine ontwikkelen?

Leerdoelen:
Landbouw, Landbouw en biodiversiteit, Verhogen voedselopbrengst, Duurzaam eten.

Project 2

Biodivers schoolplein

Vlinders, bijen en andere insecten spelen een belangrijke rol bij het bestuiven van bloemen en het in stand houden van de biodiversiteit. Door het schoolplein te vergroenen kunnen leerlingen een bijdrage leveren om deze organismen te helpen, ook in de stad.

Ontwerpvraag:
Hoe kun je rondom je school voor meer biodiversiteit zorgen zodat er meer vlinders komen?

Leerdoelen:
Ecosystemen, Biotisch en abiotisch, Voedselweb maken, Successie, Koolstofkringloop.

Project 3

Green fashion

Wereldwijd kopen we steeds meer kleding en dragen we het steeds minder. In dit project nemen leerlingen hun eigen kledingkast onder de loep, en ontwerpen ze oplossingen om een hippe outfit op een zo duurzaam mogelijke wijze samen te stellen.

Ontwerpvraag:
Hoe kun je duurzame keuzes maken met je kleding?

Leerdoelen:
Mens en natuur, Aantal mensen, Grondstoffen gebruiken, Afval recyclen.

Onderzoeken met Biologieles.nl

  • In thema 2 ‘Moord op het Darwin College’ maken leerlingen kennis met de onderzoeksvaardigheden.
  • In elk vervolgthema (vmbo kgt, havo, vwo, gymnasium) staan opdrachten voor het verbreden, verdiepen of inslijpen van onderzoeksvaardigheden.
  • Als afronding van de biologie onderbouw kunnen leerlingen in het thema ‘Ecologie en duurzaamheid’ al hun onderzoeksvaardigheden inzetten bij O&O-projecten.

 

Ontwerpen met Biologieles.nl

  • Vanaf thema 4 ‘Biodiversiteit’ maken leerlingen kennis met ontwerpvaardigheden.
  • In elk thema staat een ontwerpopdracht, waarbij leerlingen een ontwerpvraag oplossen door biologische vakkennis toe te passen.
  • Als afronding van de biologie onderbouw kunnen leerlingen in het thema ‘Ecologie en duurzaamheid’ al hun ontwerpvaardigheden inzetten bij O&O-projecten.

 

Bekijk Biologieles.nl vrijblijvend in de digitale leeromgeving