In de ‘Missie naar Mars’ gaan leerlingen van de biologie vmbo bovenbouw op reis in de ruimte. Ze vliegen als voedingsofficier mee naar de rode planeet. Alleen met voldoende kennis van planten en voeding kunnen ze zorgen dat de eerste bewoners niet omkomen van de honger. Een spannend en leerzaam avontuur.

Biologie onderwijs als concept-context

Van veel biologiedocenten krijgen we enthousiaste reacties over het moordavontuur ‘CSI: moord op het Darwin College’. In dit verhalende thema kunnen leerlingen in de rol van detective een moord oplossen. Tenminste, als ze de juiste onderzoeksvaardigheden aanleren. Biologiedocent Marcel van Rijckevorsel over concept-context onderwijs: “Leerlingen zien waarom ze het moeten doen en dat motiveert. Je merkt dat ze ermee aan de gang willen.”

Inslagen van meteorieten

Vanwege de enthousiaste reacties, en omdat we het zelf enorm leuk vinden, ontwikkelen we ook een verhalend thema voor de biologie vmbo bovenbouw. Hier kunnen leerlingen de leerdoelen van planten (en een stukje voeding) verwerken in de vorm van een spannend avontuur in de ruimte. Het thema maakt deelt uit van de leerlijn vmbo, waarmee leerlingen zich voorbereiden op het examen.

Tijdens de ‘Missie naar Mars’ vliegen leerlingen naar Mars om de planeet bewoonbaar te maken voor toekomstige bewoners. Dat lukt alleen als ze met voldoende kennis van planten, zorgen dat er genoeg voedsel gekweekt kan worden. Hierbij beleven ze nodige avonturen, zoals haperende computers en inslagen van meteorieten.

Voor leerlingen die het hoofd koel houden (en de leerstof bestuderen) is de beloning groot. Door voldoende planten te kweken in de geavanceerde kassen, zorgen ze ervoor dat Mars gekoloniseerd kan worden! In de allerlaatste opdracht mogen leerlingen dan ook beschrijven hoe hun planeet eruit ziet over vijftig jaar.

Leerdoelen over planten

Natuurlijk is de ‘Missie naar Mars’ meer dan een  leuk verhaal. Achter het avcontuur schuilt een didactisch ontwerp van leerdoelen en begrippen, die leerlingen na afloop (moeten) beheersen, als voorbereiding op het examen biologie vmbo bovenbouw. Leerlingen leren bijvoorbeeld over de bouw van planten, geslachtelijke en ongeslachtelijke voortplanting bij planten, en de functie van voedingsstoffen. Zo wordt de missie naar Mars een leuk en leerzaam avontuur.

Mission control staat paraat. Redactie-overleg over de inhoud van het thema Missie naar Mars.

Reserveer je early bird ticket voor de missie naar Mars

Vanaf 15 november mag je mee naar Mars!
Vraag alvast vrijblijvend een proeflicentie aan.
Probeer gratis proeflicentie vmbo bovenbouw