In de rubriek ‘Auteur aan het woord’ kun je kennismaken met de redactieleden van Biologieles.nl. Deze keer: Rob Melchers, voormalig biologiedocent en eindredacteur vmbo kgt.

Na 40 jaar nog niet klaar!

Vanaf het begin is Rob betrokken bij Biologieles.nl. “De kans om vanaf de brugklas tot het eindexamen iets nieuws op te bouwen en bij elke stap betrokken te zijn, is heel leuk.”

Rob zijn liefde voor biologie is in hartje Amsterdam ontstaan en wel bij Artis. “We hadden vroeger geen auto en konden dus  niet overal naar toe. Dus zochten we het vermaak in de stad. Als kind kon ik prima loslopen in Artis, dat ontzorgde mijn ouders ook meteen. Daarna ging ik vaak met mijn vader mee naar Artis”. Vanuit het westelijke Amsterdam is Rob in het oosten van ons land terecht gekomen. “Daar was toen de arbeidsmarkt voor het onderwijs veel aantrekkelijker. Ik kreeg een goede baan aangeboden met uitzicht op een vast contract.”

Na veertig jaar in het onderwijs te hebben gewerkt als biologiedocent, waarvan 38 jaar op dezelfde school, blijft Rob bezig met innovaties in het onderwijs. Hij heeft bij verschillende uitgeverijen gewerkt en zet zich nu in voor de vmbo-stroom van Biologieles.nl. “Een groot verschil met vroeger is de focus op leerdoelgericht werken. Je kunt nu prima je les beginnen door het leerdoel op het bord te schrijven. Daardoor kunnen leerlingen en docenten de leerlijn beter volgen. ”

“Het uitgangspunt is digitaal. Hierdoor kunnen we een leeromgeving ontwikkelen met veel beelden en films. We maken korte teksten, die goed scanbaar zijn. De koppen, tussenkoppen en het puntsgewijs opnoemen zorgen voor een overzichtelijke methode.”

Biologieles.nl is een moderne lesmethode die inspireert, uitdaagt en ondersteunt om het beste resultaat te halen. Hiervoor kun leerboeken en een digitale leeromgeving inzetten.

Probeer nu vrijblijvend