Een eigen dierentuin inrichten? Dat hebben 40 biologiedocenten gedaan tijdens de workshop ‘Ontwerp je eigen dierentuin’ op het Nibi-congres. De docenten hoefden  geen rekening te houden met de officiële regels van ordening, maar mochten als een leerling naar de wereld kijken. In deze blog zie je enkele van de resultaten.

De didactiek van ‘Ontwerp je eigen dierentuin’

De opdracht ‘Ontwerp je eigen dierentuin’ is ontwikkeld als inleiding van het thema Biodiversiteit (Ordening). Tijdens deze ontwerpopdracht mogen leerlingen 36 dieren indelen voor een nieuwe dierentuin. Hierbij volgen ze de stappen van het ontwerpproces.
Het doel van deze opdracht is om leerlingen op een actieve wijze te laten kennismaken met de vaardigheid Ordenen, zonder dat ze rekening hoeven te houden met ‘officiële’ regels die biologen hebben opgesteld. Vanuit deze ervaring kun je als biologiedocent de brug slaan naar de inhoud van het thema.
Na afloop van de workshop gaven docenten tips en feedback op deze opdracht. Twee van deze reacties zijn:
– “Na deze opdracht zullen leerlingen de dia’s van ordening, die ik laat zien, veel beter begrijpen.”
– “Ik zou deze opdracht twee keer doen met leerlingen: aan het begin van het thema en na afloop, als we ordening behandeld hebben.”

De stappen in het ontwerpproces.

Wil je meer ontwerpopdrachten in de biologie bekijken?
Dat kan in de gratis proeflicentie van Biologieles.nl!
Probeer vrijblijvend het lesmateriaal