In de rubriek ‘Auteur aan het woord’ kun je kennismaken met de redactieleden van Biologieles.nl

“Wat zou er in dat koppie omgaan?”

Een niet gemotiveerde leerling, dat is dé uitdaging voor Martine Verberne, biologiedocent en eindredacteur havo/vwo van Biologieles.nl: “Vanuit mijn klaservaring probeer ik me mezelf steeds in te leven in leerlingen. Zo vraag ik me bijvoorbeeld af hoe ik die ene totaal niet in biologie geïnteresseerde leerling, tóch bij de les kan betrekken. Wat zou er in zijn koppie omgaan? Zo probeer ik de biologie voor iedereen relevant en interessant te maken.”

Digitaal lesmateriaal
Jarenlang heeft Martine voor de klas gestaan op ’t Slingerbos in Harderwijk. Als één van de eerste scholen stapten zij over op iPads en het Science vak. Hier schreef zij al mee aan eigen lesmateriaal met een (toen nog kleine) digitale ondertoon. “De directie wilde iPads. Wij wilden Science. Daar was nog geen geschikt digitaal lesmateriaal voor, dus zijn we zelf aan de slag gegaan. Vanuit deze ervaring was het een logische stap om voor Biologieles.nl te gaan schrijven.”

Kerndoelen SLO
Martine houdt van puzzelen en ordenen. Daarom ontwikkelt ze het overzicht van de leerdoelen in een groot Excel-formulier, en houdt ze de koppeling met de kerndoelen van SLO in de gaten. Een andere puzzel is de leerlijn onderzoek, die ze coördineert. Hierbij neemt ze de leerlingen stap voor stap mee in het aanleren en verdiepen van onderzoeksvaardigheden. Ook schrijft ze zelf mee aan de havo/vwo stream.

Bij alles wat ze doet, houdt ze de leerlingen in gedachten. Contexten, belevingsbeelden en video’s vormen voor haar een belangrijk middel om de aandacht van de leerlingen te vangen. “Wij zoeken naar situaties die voor leerlingen herkenbaar zijn, zoals wanneer je met je huisdier naar de dierenarts gaat.”

Probeer nu vrijblijvend

Biologieles.nl is een moderne en resultaatgerichte lesmethode, die leerlingen motiveert en docenten vanuit een vertrouwde basis inspireert met nieuwe lesvormen. Probeer gratis de nieuwe en betaalbare lesmethode voor alle niveaus van het voortgezet onderwijs.

Probeer nu vrijblijvend