In de rubriek ‘Auteur aan het woord’ kun je kennismaken met de redactieleden van Biologieles.nl. Deze keer: Brigitte Heijungs, biologiedocent en eindredacteur vmbo bk.

“Ik leg alle woorden op een gouden weegschaaltje.”

Met de gedachte ‘volgens mij moet het onderwijs anders kunnen’ is Brigitte Heijungs het onderwijs ingegaan. En waarom als biologiedocent? “Omdat ik gek op de natuur, beesten en planten ben. Gek op de samenhang tussen organismes. Dat vind ik het mooie aan biologie: de onderlinge verbanden. Het onmisbare van biologie.”

Dertien jaar geleden startte Brigitte in het vmbo onderwijs op de Helicon in Kesteren. Een groene school waar zij haar hobby en liefde voor de natuur leerde omzetten in een professie en waar zij innovatie en onderwijs bij elkaar brengt.

Leerstof ontdekken

Het werken aan onderwijsinnovatie is iets dat naadloos aansluit bij het schrijven voor Biologieles.nl. Als eindredacteur en auteur van de basis-kader stroom vindt zij het schrijven aan de leerstoffen het meest uitdagend. “Ik leg alle woorden op een gouden weegschaaltje. Als ik een stelling maak, moet ik zeker weten dat die klopt, dus dan check je alles nog een keer. Want iemand anders kan iets op een heel andere manier opvatten. Er mag geen dubbele betekenis uit af te leiden zijn.”

Voor leerlingen vindt zij juist de Ontdekken aan het begin van de leerstof ontzettend leuk. Dat een leerling denkt ‘Een sumoworstelaar met zijn dikke blote billen? Waar gaat dit over? Nou, het gaat uiteindelijk over overgewicht en wanneer je een gezond bmi hebt. Die gasten hebben een bmi van ver boven de 200, maar die zijn kerngezond en hebben een topconditie”

Huidige maatschappij

Biologieles.nl speelt volgens Brigitte in op de snelheid van de huidige maatschappij en op de hedendaagse leerling. “Door informatie op een aanvullende manier aan te bieden, namelijk door beeldmateriaal, bereik je sneller de belevingswereld van de leerlingen. De beelden en video’s vervlechten de biologie met de belevingswereld van de leerlingen.”

Biologieles.nl is een moderne lesmethode die inspireert, uitdaagt en ondersteunt om het beste resultaat te halen. Hiervoor kun leerboeken en een digitale leeromgeving inzetten.

Probeer nu vrijblijvend