Hoe kan de vaardigheid ontwerpen bijdragen aan het leerproces van leerlingen? Dat hebben we docenten en leerlingen laten ervaren met de gratis ontwerples Bloemen. Bij deze opdracht kunnen leerlingen een bloem ontwerpen, die door zoogdieren bestoven wordt.

Goed nadenken

“Leerlingen vinden het een hele leuke opdracht, doordat ze hun eigen fantasie kunnen gebruiken! Daardoor valt een stukje spanning weg van ‘goed moeten zijn in biologie’”, vertelt biologiedocente Jildau Jongeneel van ISG Arcus.

“Leerlingen moeten weer opnieuw gaan nadenken over het verschil tussen bestuiving, bevruchting en verspreiding. Want moet nu de hele plant worden verplaatst, gaat het over vruchten en zaden, of gaat het over eigenlijk over stuifmeel?”

Vorm en functie

“Ik heb drie klassen waar de leerlingen erg enthousiast waren over de opdracht”, laat biologiedocente Raquel Figueredo Kariembaks van O.R.S. Lek en Linge weten via de faceboekgroep Biologieles.

In de ontwerpen kunnen we zien dat veel leerlingen goed hebben nagedacht over de interactie tussen hun bloem en de zoogdieren:

  • De bloem Lila groeit in het park, omdat honden daar graag rondlopen. Een slimme keuze qua habitat.
  • De Nijlbloem maakt gebruik van het gedrag van Nijlpaarden om – jakkie – hun poep rond te sproeien! Dat is natuurlijk een goede manier om stuifmeel te verspreiden.
  • De Giraffius Bomicus heeft ringvormige vruchten, die goed om de nek van een Giraffe passen. Vorm en functie gaan goed samen.

Rol docent

Ook de rol van docent verandert tijdens een les Ontwerpen. Als docent krijg je meer een coachende rol. Jildau: “Sommige leerlingen pakken het uit zichzelf gestructureerd aan: iedereen ontwerpt eerst een plant, daarna gaan we de leukste kiezen.”

“Andere leerlingen hebben meer hulp nodig. Als docent vraag ik bijvoorbeeld: welke eigenschappen maken jouw zoogdier bijzonder, en zou hij gebruiken voor de plant? Je hebt een tekening gemaakt van de plant, maar begrijpt iemand die het voor het eerst ziet, hoe deze plant werkt?”

Bekijk enkele mooie en slimme bloemontwerpen van de leerlingen van de brugklas van O.R.S. Lek en Linge.

Maak kennis met de nieuwe biologie lesmethode

Biologieles is de enige biologie lesmethode met een volledige leerlijn Ontwerpen in de onderbouw. Via (optionele) ontwerp-paragrafen kun je leerlingen op een creatieve en actieve wijze aan de slag laten gaan met hun kennis. Dit kan ook zonder uitgebreid technieklokaal.

Biologieles.nl is een nieuwe lesmethode voor alle niveaus van het voortgezet onderwijs. Je kunt starten met leerjaar 1 vanaf schooljaar 2020.

Ben je nieuwsgierig wat Biologieles voor jou en je leerlingen kan betekenen? Kijk vooral even rond op deze website, neem contact op, of vraag een proeflicentie aan.