De leerlijn van de biologie vmbo bovenbouw

Biologieles.nl  is een moderne biologie lesmethode, die motiverend onderwijs biedt voor de biologie onderbouw en de vmbo bovenbouw. Op deze pagina staan de thema’s van de vmbo bovenbouw voor alle niveaus: basis, kader en vmbo-gt.

Leerjaar 3

1. De mens
2. Leven op aarde
3. Reageren op je omgeving
4. Planten – Missie naar Mars
5. Liefde en seksualiteit
6. Natuur en duurzaamheid

Leerjaar 4

1. Voeding
2. Ademen en bloedsomloop
3. Erfelijkheid en evolutie
4. Gezond blijven
.
.

Thema 1: De mens

De werking van het lichaam
Met het introductiethema ‘De mens’ krijgen leerlingen een zachte landing in de vmbo bovenbouw. Ze leren de biologie van de mens kennen, met het leven van de mens, de bouw van het lichaam, waarnemen en bewegen. Sommige onderwerpen worden later verder uitgediept.

Thema 2: Leven op aarde

Organismen en ecosystemen
Thema 2 gaat over de leefomgeving van de mens: de planeet aarde en de organismen die er leven. Deze reis gaat van klein naar groot. Het begint bij de cel, en gaat via organismen (ordenen) naar ecosystemen en het beheer ervan. Zo komt de samenhang met de mens weer in beeld. De ecologie wordt verder uitgediept in thema 6.

Thema 3: Reageren op je omgeving

Van waarnemen tot gedrag
In dit traditionele thema leren leerlingen hoe organismen reageren op de omgeving. Het gaat dus over prikkels, het zenuwstelsel en zintuigen als ogen en oren. Bij vmbo kader en gt komt er ook gedrag in voor. Hoe reageren mensen op alle waarnemingen die ze binnenkrijgen?

Thema 4: Planten – Missie naar Mars

Een spannend avontuur
Met dit verhalende thema kunnen leerlingen een spannend avontuur beleven, met zichzelf in de hoofdrol. Ze gaan op missie naar Mars! Alleen met voldoende kennis van voeding en planten zullen ze de reis overleven, en maken ze de planeet geschikt voor menselijke bewoning.

Thema 5: Liefde en seksualiteit

De biologie van voortplanting
In dit thema komt Liefde en seksualiteit aan bod. Het thema begint met een gelijknamige paragraaf, met ruimte voor een (eigen) beleving van dit onderwerp. In de paragrafen erna is er aandacht voor de biologie van het voortplantingsstelsel, hormonen, veilig vrijen en zwanger zijn.

Thema 6: Natuur en duurzaamheid

Ontdek de leefomgeving
Een thema om naar buiten te gaan, en dat kan! Het thema komt aan bod aan het einde van het schooljaar, zodat de natuur in volle bloei staat. Zo kun je onderwerpen als ecosystemen, kringlopen, klimaat en duurzaamheid ook op een praktische manier behandelen.

Wil je Biologieles.nl zelf proberen?
Vraag dan een gratis proeflicentie aan van de digitale leeromgeving.
Bekijk de biologie onderbouw en vmbo bovenbouw