Als biologiedocent weet jij natuurlijk dat biologie het leukste vak op school is! Maar hoe kun je onderwijs zo geven dat leerlingen ook enthousiast worden? Dat kan met deze zeven soorten films van de lesmethode Biologieles.nl. Met deze films op maat kun je leerlingen motiveren en beter laten leren.

1. Entertainment, sport en celebrities

Neem je leerlingen mee naar Holland’s Got Talent. Geef de bekendste stuntman van Amerika ruim baan op zijn motor. Of laat die vlogger haar tanden zetten in (te) gekke etenswaren. Met deze video’s laat je de eeuw van geitenwollen sokken ver achter je. Biologie is onmisbaar in elk leven – zelfs dat van Gordon.

Video: Slangenmens. Duur: 0.36

Didactiek:
Elke paragraaf in Biologieles begint met Ontdekken: een video met een prikkelende vraag, die leerlingen nieuwsgierig maakt naar de leerstof. Met deze context kun je een paragraaf beginnen van het thema Stevigheid en beweging. Want hoe kan het nou dat Bea zoveel leniger is dan de gemiddelde mens?

2. Jongeren

Mensen kijken graag naar zichzelf, dus wat is er meer inspirerend dan leeftijdsgenoten op het beeldscherm? In deze video’s laten scholieren en vloggers zien wat biologie voor ze betekent.

Video: Kudde gedrag experiment. Duur: 1.29

Didactiek:
Biologie is een vak dat dicht bij de leerlingen zelf komt, met onderwerpen als gezondheid, voeding, leefmilieu, gedrag en seksualiteit. Juist voor deze persoonlijke onderwerpen kan het heel waardevol zijn om jongeren zelf aan het woord te laten. Jongeren kunnen luchtig zijn, maar ook serieus over de onderwerpen die hen raken.

Meer inzicht

Ontmoet het slimme leerlingen-dashboard van Biologieles.nl

Krijg snel inzicht in de beheersing van leerdoelen en niveaus van opdrachten.

Meer inzicht

3. Ja natuurlijk

Van de diepste oceanen tot de hoogste bergtoppen. Van edelherten in de Oostvaardersplassen tot jagende leeuwen op de Serengeti. Deze video’s laten leerlingen de natuur beleven als nooit tevoren.

Video: Big cats hunting (op de muziek van Junkie XL). Duur: 2.14

Didactiek:
Biologie is meer dan mensen. Daarom leggen alle thema’s in Biologieles actief de verbinding met de natuur, en al het leven op aarde. Breng de natuur je klaslokaal in met deze films!

4. De videodocent

In de aanbieding: een collega die dag en nacht voor je leerlingen klaar staat, om de leerstof vakkundig uit te leggen. En snappen je leerlingen het niet, dan legt deze biologiedocent (m/v) het gewoon nog een keertje uit. Ook in het weekend.

Video: Een preparaat maken. Duur: 1.41

Didactiek:
Bij Biologieles wordt alle leerstof uitgelegd in tekst, beeld en video. De videodocent (m/v) behandelt in twee tot drie minuten de belangrijkste leerstof van een paragraaf. Zo kunnen leerlingen kiezen of ze willen lezen of luisteren. En kun je als docent nog eenvoudiger aan de slag met gepersonaliseerd onderwijs en Flipping the classroom.

Kies en bespaar

Kies voor betaalbaar onderwijs

Bespaar tot 40% op de kosten van traditionele lesmethodes.

Kies en bespaar

5. Emotie

Verrassen, lachen, gruwelen, bewonderen, verbazen. Emotie is betrokkenheid! Deze context-video’s vormen de peper in je gerecht. Je hebt maar een klein beetje nodig, en ze zorgen al dat je leerlingen opveren tijdens het maken van opdrachten. Dankzij deze video’s geef jij het vak waarover leerlingen praten bij het avondeten.

Video: Auw, mijn stuitje! Duur: 0.16

Didactiek:
Bij Biologieles bestaan contexten niet alleen uit geschreven teksten. Ook (of misschien wel: juist) video’s kunnen biologie in verbinding brengen met de leefwereld van de leerling. Deze video vormt bij vmbo bk de inleiding voor een opdracht over het staartbeen.

6. Animaties

De biologie leent zich uitstekend voor animaties. Animaties kunnen je meenemen naar de wereld van het allerkleinste, of naar processen die zo groot zijn dat je ze nauwelijks kunt bevatten. Met animaties geef je leerlingen een goed alternatief voor leerteksten.

Video: Het verteringsstelsel. Duur: 1.34

Didactiek
Animaties lenen zich goed voor de uitleg van stappen in processen, en de samenhang tussen biologische verschijnselen. In Biologieles worden animaties gebruikt als aanvulling op de leertekst en afbeeldingen. Zo kunnen leerlingen kiezen welke vorm van leren het beste bij ze past. Bij de selectie van animaties wordt gelet op tijdsduur en een passend begrippenkader.

Gratis ontwerples

Ontwerpen als extra lesvorm

Motiveer je leerlingen met deze activerende vorm van onderwijs.

Gratis ontwerples

7. De professional

Geen saaie tekstjes over beroepen, maar mensen van vlees en bloed. Deze professionals laten met passie zien waarom ze hun vak zo leuk vinden, en welke rol biologie speelt in hun werkende leven.

Video: Werken op het fruitbedrijf. Duur: 2.35

Didactiek
Beroepskeuze kan een onderdeel vormen van de biologie. Door mensen te laten zien die enthousiast zijn over hun werk, kun je leerlingen inspireren en motiveren. Dit kun je later gaan doen, als je je best doet tijdens je biologieles!

Proeflicentie aanvragen

Wil je video’s bij elke biologieles?

Dat kan!

Biologieles.nl is een nieuwe lesmethode voor de biologie onderbouw, die je vanaf volgend schooljaar kunt inzetten voor alle niveaus van leerjaar 1. Biologieles heeft een volledig aanbod van moderne video’s in het lesmateriaal.

Biologieles combineert een sterke leerlijn met een betrouwbare basis, die zowel zelfstandig als klassikaal leren ondersteunt. Naast het traditionele lesmateriaal, biedt Biologieles je de mogelijkheid om je onderwijs op maat te vernieuwen.

Heb je nog vragen? Neem contact op of vraag een proeflicentie aan.

Proeflicentie aanvragen